banners
Πρωτοβουλία «Initiative on Youth and Young Farmers in Rural areas» του ENRD
Πέμπτη, 07 Φεβ 2013
Επισκέψεις : 501

Στις 7 Φεβρουαρίου 2013 πραγματοποιήθηκε, στις Βρυξέλλες, η 1η συνάντηση της Πρωτοβουλίας «Initiative on Youth and Young Farmers in Rural areas». Στη συνάντηση συμμετείχε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» η κα Ιωάννα Τζίκα ως εκπρόσωπος της Μονάδας Ε΄της ΕΥΔ ΠΑΑ.


Την 1η συνεδρίαση παρακολούθησαν 41 συμμετέχοντες: εκπρόσωποι της DG AGRI, στελέχη Διαχειριστικών Αρχών και Εθνικών Αγροτικών Δικτύων (NRNs), μέλη Ομάδων Τοπικής Δράσης, οργανώσεων ή οργανισμών που δραστηριοποιούνται στην αγροτική ύπαιθρο και στελέχη του Contact Point (CP). Η συνάντηση ξεκίνησε με μια παρουσίαση των συμμετεχόντων και μια σύντομη εισαγωγή από τους συντονιστές σχετικά με το «Ποιοι είμαστε, γιατί είμαστε εδώ και τι περιμένουμε;».

Τα βασικά ερωτήματα που τέθηκαν από τους διοργανωτές ήταν τα εξής:

v   Τι πήγε καλά ή λιγότερο καλά στην ενθάρρυνση και στήριξη νέων μέσω των μέτρων των ΠΑΑ και ποιοι είναι οι παράγοντες επιτυχίας ή αποτυχίας;

v   Πώς μπορεί η πρωτοβουλία για τους νέους να σχεδιαστεί, ώστε να αποτυπωθεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στα σχεδιαζόμενα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης;

v   Με ποια μεθοδολογία μπορούν να αξιολογηθούν οι πραγματικές ανάγκες των νέων της υπαίθρου;

v   Ποιες οι  πιθανές δράσεις για τη στήριξη των νέων στις αγροτικές περιοχές;

Συζητήθηκαν επίσης τα εξής:

Ηλικία: το πρώτο θέμα που ανέκυψε ήταν το θέμα της ηλικίας. Όταν συζητάμε για νέους, πώς θα τους προσδιορίσουμε; Θα θέσουμε ένα ηλικιακό εύρος για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, θα ανατρέξουμε σε όλα τα θεσμικά κείμενα και θα θεωρήσουμε νέους εκείνους που ορίζουν και τα προγράμματα ενίσχυσης τους- με μεγάλη δυσκολία ωστόσο καθώς συναντούμε διαφορετικά target group σε κάθε επιχειρησιακό πρόγραμμα- ή θα θέσουμε εμείς τις δικές μας βάσεις;

Προϋποθέσεις ενίσχυσης: κατά το σχεδιασμό μιας δράσης για τους νέους της υπαίθρου, θα θεωρούμε δικαιούχους μόνο εκείνους που διαμένουν σε αγροτικές περιοχές ή θα δίνεται η δυνατότητα και σε κάποιον ενδιαφερόμενο από το αστικό κέντρο να μπορεί να ενταχθεί, με προηγούμενη προϋπόθεση τη μεταφορά του στην ύπαιθρο; Μήπως έτσι περιορίζουμε τις πιθανότητες για κάποιον νέο της υπαίθρου ή είναι σημαντικότερο να δώσουμε κίνητρο στους νέους να επιστρέψουν στην ύπαιθρο;

Οργάνωση των νέων: με ποιο τρόπο οι νέοι είναι οργανωμένοι ή τελικά μήπως δεν υπάρχει οργάνωσή τους;

Χρόνος: ο χρόνος έναρξης της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αγροτικής Ανάπτυξης (ENRD). Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ακούστηκαν κάποιες επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της κίνησης, σχετικά με το χρονικό σημείο που βρίσκεται ο σχεδιασμός της επόμενης προγραμματικής περιόδου. Κάποιοι εκπρόσωποι- σκανδιναβικών κυρίως χωρών- υποστήριξαν ότι τα προγράμματά τους είναι σε τέτοιο σημείο σχεδιασμού, ώστε τα ευρήματα της πρωτοβουλίας ίσως παραμείνουν αναξιοποίητα. Στην αντιπαράθεση που ακολούθησε η συγκεκριμένη τοποθέτηση προέκυψε τελικά ότι παρόλο που τα μέλη του ENRD και της DG AGRI θεωρούν ότι αφενός ο χρόνος είναι αρκετός προκειμένου να προκύψουν αποτελέσματα τα οποία θα ληφθούν υπόψη κατά τον σχεδιασμό και την καταγραφή των προγραμμάτων και αφετέρου θα είναι εξίσου χρήσιμα κατά τη φάση της υλοποίησης, τόσο για τις Διαχειριστικές Αρχές όσο και για τις Ομάδες Τοπικής Δράσης και την υλοποίηση των δικών τους τοπικών προγραμμάτων.

Ως κύριοι στόχοι της πρωτοβουλίας τέθηκαν οι εξής:

v  Καλύτερη προετοιμασία των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο (νέες ιδέες, τρόποι χρηματοδότησης, δικαιούχοι, αποφυγή προηγούμενων λαθών ή εσφαλμένων επιλογών).

v  Μεγαλύτερη εμπλοκή των νέων στη δημόσια διαβούλευση για τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης.

v  Βελτίωση της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και των υπαρχουσών υποδομών για τους νέους στις αγροτικές περιοχές.

v  Ανάδειξη των λόγων μείωσης του πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές και της μη συμμετοχής των νέων στη ζωή της κοινότητας.

v  Ανάδειξη των επαγγελματικών ευκαιριών που υπάρχουν ακόμα και σήμερα στην αγροτική ύπαιθρο και θα μπορούσαν να προσελκύσουν τους νέους των αστικών κέντρων.

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που τέθηκαν ήταν η συλλογή δεδομένων και πληροφοριών για όλα τα προαναφερόμενα ζητήματα. Ως βέλτιστη μεθοδολογία επιλέχθηκε η σύνταξη ερωτηματολογίου από το Contact Point  του ENRD, το οποίο θα σταλεί στα Εθνικά Αγροτικά Δίκτυα, μέσω των οποίων θα διανεμηθεί στα μέλη τους και στους εμπλεκόμενους φορείς της αγροτικής ανάπτυξης.

Μετά την ολοκλήρωση της συλλογής των ερωτηματολογίων και την επεξεργασία τους από το CP και την επεξεργασία των συζητήσεων που προέκυψαν κατά την  πρώτη συνάντηση,  θα ακολουθήσει διαδικτυακή συνάντηση των μελών μέχρι αρχές Μαΐου και νέα συνάντηση στις Βρυξέλες ως το τέλος Ιουνίου.

 

Τοποθεσία Brussels, Belgium